Winnie

Winnie

zaterdag 28 maart 2015

Wie helpt sparen?

Dag mama's en papa's,
oma's en opa's, ...

Binnenkort heb ik heel wat telefoonboeken nodig om te knutselen!  Hebben jullie telefoonboeken die je niet meer nodig hebt?  Geef ze gerust mee met je kleuter!

Alvast bedankt!

Thema: Kippen en kuikens (1e kleuterklas)

Vorige week werkten we rond de kippen.  We brachten een bezoek aan de kippen in het kippenhok. We kregen een echt eitje mee!  De juf had ook een kip mee.  Tokje mocht een beetje in onze klas blijven!  We maakten een nestje zodat ze op het eitje kon broeden!  Misschien hadden we wel geluk en kwam er een kuikentje uit!  De juf vertelde een boekje over een kip die niet goed wist hoe ze haar eitje moest uitbroeden!  


Er waren ook kuikentjes in onze klas!  Dit vonden we heel leuk!  We mochten ze zelfs eens vasthouden!  Sommige kleuters waren een beetje bang, maar eens met de vinger aaien lukte dan weer wel!  

We mochten met een vork een kuiken schilderen!  Een beetje gek, maar wel heel leuk!

Hier zijn de foto's: 
https://plus.google.com/photos/109843855614956463080/albums/6131301959949449361

Thema: 'Nieuw leven'

De lente was bijna in het land.  Hier en daar zagen we al schapen met lammetjes.  We werkten daarom rond ' nieuw leven'.  We leerden dat varkens biggen hebben, dat schapen lammetjes hebben, dat koeien kalfjes hebben en dat paarden veulens hebben.  

We gingen op stap naar de schapen in de buurt!  De rupsen stempelden de vacht van het schaap met rolletjes.  De vlinders kleefden wol om een echt schaap te maken!  

Geniet maar mee: 

https://plus.google.com/photos/109843855614956463080/albums/6131300740375954721

Stage juf Melanie

Van 9 tot 13 maart kwam juf Melanie stage doen in onze klas.  Ze werkte rond het thema 'Lekker'.

Dit is haar verslag van de stageweek!


Beste ouder(s)

Met plezier laat ik jullie weten dat we samen een hele leuke week beleefd hebben!

We startten de week met het verhaal “Eten met Fien en Milo”: twee vriendjes die samen buiten willen eten. In de tuin staat al een tafel, maar die moet nog gedekt worden. Eerst nemen ze een tafelkleed, bestek en borden. Daarna kiezen ze fruit, brood, groenten, drinken en … een toetje. Ze leggen alles in hun karretje en gaan naar buiten. Maar waar is al het eten gebleven als ze de tafel willen dekken? Een grappig verhaal over eten kiezen en de tafel dekken.
Geen thema rond gezond eten zonder feestje, dus hebben we meteen wat keukengerei en een winkel in onze klas gebracht. We bekijken en bespreken het gereedschap en de verschillende voedingsmiddelen en  leren over hun vorm, kleur, geur, smaak en wat je er mee doet. Zo leren de kleuters al spelend heel wat nieuwe woorden kennen, bijvoorbeeld: een radijs, een ijsschepper, een klopper...



Dan kwam het moment om mijn handpop Max voor te stellen. Max wil een feestje geven en hij denkt eraan om snoep, chocolade, cola en taart aan te bieden. Maar de kleuters vertelden Max dat zoveel snoep helemaal niet gezond is, daar krijgt hij vast buikpijn van en gaatjes in de tanden! We moeten hem samen duidelijk maken dat er ook gezonde dingen zijn om feest mee te vieren. Zodra Max het goed begrepen heeft, kunnen we aan de slag om de onderleggers te versieren. De kleuters waren enthousiast en kunnen al goed overweg met stempels.
Max gaat op dinsdag naar de winkel in onze klas om er gezonde voeding te kopen voor ons feestje, maar weet niet goed wat. Gelukkig konden de kinderen helpen bij het maken van een boodschappenlijstje.
Woensdag heeft Max alle voedingsmiddelen van ons boodschappenlijstje meegebracht en zou graag beginnen eten. Onze vriend Max moet echter nog zo veel leren: hoe moet hij de tafel schikken en wat heeft hij daar voor nodig? Wat moet boven, wat moet onder, wat hoort links en wat hoort rechts,...? Neen echt, Max weet het niet en samen leren we hoe het hoort .
Ondertussen hebben we alle ingrediĆ«nten en weten we hoe je een tafel kan dekken. Donderdag was het “roeren-roeren-roeren-dag”. Max wil een gerecht maken voor de kinderen. Met de hele klas werd hard gewerkt aan de bananenmilkshake en fruitsla. De kleuters waren echte koks! De klaargemaakte gerechtjes bewaren we in de koelkast, want het feestje is pas morgen. Als toetje knutselen we cupcakes met plasticine. “Neen Max, die gaan we niet echt opeten hoor!”. Wie wil een koksmuts maken en wie maakt een feesthoedje? De kinderen mogen zelf kiezen en gaan vlijtig aan de slag.

Gisteren heeft Max dan fier alle kleuters uitgenodigd en hebben we onze week heel leuk afgesloten met een feestje. Bedankt trouwens aan iedereen om iets mee te brengen. Het was bijzonder gezellig om met jullie kindjes te werken en hen te leren kennen.



Student bachelor kleuteronderwijs
Melanie Rybarski


Bekijk alle foto's via deze link:

woensdag 11 maart 2015

Thema: mijn lichaam (1e kleuterklas)

Vorige week werkten we 2 dagen rond mijn lichaam.  We keken in de spiegel hoe we er uit zien.  We keken naar elkaar en zagen dat we er allemaal verschillend uitzien.  We mochten eens heel diep in elkaars ogen kijken.  Zo konden we zien welke kleur de ogen van onze vriendjes hadden.  
Daarna mochten we onszelf schilderen.  
We maakten ook gekke gezichten!  We moesten de ogen, neus en mond op de juiste plaats leggen.  


Hier zijn alle foto's: 

https://plus.google.com/photos/109843855614956463080/albums/6124989070368151329

Verjaardag Ibe

Ons volgende feestvarken was Ibe!  Hij mocht gisteren ook 4 kaarsjes uitblazen. Hiep hoep hoera! Gelukkige verjaardag Ibe!  Bedankt voor de lekkere cake!  



Klik hier voor alle foto's:

https://plus.google.com/photos/109843855614956463080/albums/6124987547119992241

maandag 9 maart 2015

Verjaardag Jaro

Vandaag werd Jaro 4!  Hiep hiep hoera, kapoen!  Opnieuw feest in onze klas!  We smulden van de heerlijke taart!  Bedankt!



Klik hier voor alle foto's:

https://plus.google.com/photos/109843855614956463080/albums/6124309451167821185

woensdag 4 maart 2015

Thema: Mmm, groenten! Lekker en gezond!

We werkten de afgelopen week rond groenten en gezonde voeding!  We konden proeven van allerlei groenten.  We leerden wat gezond en niet gezond is.  In onze klas maakte de juf een groentenwinkeltje!  We maakten een groentenonderlegger.  Elke keer als we thuis (of op school) groenten eten, mogen we een tekening kleuren op de onderlegger.  
We maakten dit thema ook hele speciale soep...  muzikale soep.  De ritmestokjes werden wortels, de belletjes werden tomaten, de schuddoosjes werden komkommer en de kokosnoten werden broccoli.  Eerst was de juf de dirigent, daarna mochten enkele kleuters het van mij overnemen.  De soep was nog nooit zo lekker!  ;-)



We sloten de week af met een lekkere activiteit!  We maakten vlinders van groenten (komkommer, kerstomaten en wortels).  Heerlijk smullen!  

Geniet maar mee van deze gezonde week...

https://plus.google.com/photos/118084209551611475325/albums/6122377336298077009

Verjaardag Wout

Dinsdag 3 maart werd Wout ook al 4 jaar!  Gelukkige verjaardag, lieve jongen! Bedankt voor al het lekkers!  Wat vonden je vriendjes het fijn dat je zo een lekkere snoeptaart meegebracht had!  


Bekijk ook de andere foto's via deze link:


Thema: een visje in de klas (1e kleuterklas)

Na de krokusvakantie had de juf een visje mee!  We leerden vanalles over visjes.  We mochten ons visje een naam geven.  Het werd 'Blubbertje'.  
Thibault had een heel speciaal visje mee.  Als we het in het water stopten, begon het te zwemmen.  Zo kreeg Blubbertje af en toe een vriendje!  De kleuters vonden het superleuk!  

We knutselden een vis, mochten tellen met visjes, maakten visjes met plasticine, ...  Het was leuk!


Klik hier voor alle foto's: